Weboldalunkon cookie-kat használunk a legjobb felhasználói élményért.

Elfogadom

DataMagic – Jellemzően mezőgazdaságnál használt funkciói

Kereskedelem

A Kereskedelem modul alatt van lehetőség kimenő és bejövő árajánlatok, különféle szerződések és rendelések rögzítésére.

Beszállítói árajánlat

A beszerzési folyamat az árajánlatok rögzítésével kezdődik. Itt felvehetjük, hogy milyen szállító, milyen termékeket, milyen áron ajánl, majd ezek közül választhatjuk ki a számunkra kedvezőeket.

Beszállítói szerződés

Ha sikerül megállapodnunk az egyik partnerünkkel, a Beszállítói szerződés kínál lehetőséget arra, hogy felvigyük a szerződés részleteit.

Kimenő rendelés

Mikor szükségünk van a szerződésben foglalt termékekre, a Beszállítói szerződést felhasználva Kimenő rendelést hozhatunk létre, ahol a szállító személye és a kívánt termékek mellett már a szállításra vonatkozó feltételek egy része is beállítható.

Logisztika

A Logisztika modulban lehetőségünk van bevételezések, árukiadások, áru mozgatások, szállítólevelek, fuvarlevelek kezelésére.

Nyers Bevételezés

Ha a megrendelt áruk megérkeznek, a Nyers bevételezés segítségével vehetjük fel a beérkezett árukat és a beérkezés körülményeit.

Göngyöleg bevételezés

A megrendelt termékek mellett a hozzájuk tartozó göngyöleget is külön bevételezhetjük.

Csomagolóanyag bevételezés

Ha csomagolóanyag is járt hozzá, azt is rögzíthetjük a Csomagolóanyag bevételezés segítségével.

Minősítés

A Minősítés modul használatával mind a nyers, mind a fagyos áruk minősítése megtörténhet.

Nyers minősítés

A beérkező termékek minőségének ellenőrzését segíti elő a Nyers minősítés, ahol előre megszabott normák alapján értékelhetjük a bevételezett árukat.

Termeltetés

A termeltetésen belül lehetőség van termeltetési szerződés, beszállítói ütemterv, illetve termelőnek feldolgozásra kiadott alapanyag kezelés rögzítésére.

Termeltetési szerződés

Ha őstermelővel szeretnénk termeltetni, Termeltetési szerződést köthetünk, ahol megadhatjuk, hogy milyen termékeket fogunk átvenni tőle.

Beszállítói ütemterv

A termeltetési szerződés alapján beszállítói ütemterv készíthető.

Termelőnek feldolgozásra kiadott alapanyagok kezelése

Amennyiben szükségünk van termelőnek feldolgozott kiadandó alapanyagok (Input anyagok) kezelésére, az első lépés az Input anyag szerződés felvitele a rendszerbe. 

A szerződés megkötését követően Kimenő input anyag rendelés rögzíthető.

A megrendelt anyagot az Input anyag bevételezés funkcióval bevételezhetjük.

Az őstermelőknek az Input anyag kiadás funkcióval adjuk át az alapanyagot.

Termelés

A Termelés modul használatával csomagolási tervet, üzem teret, rakatjegyzést rögzíthetünk, valamint karbantarthatjuk a műszakokat és a munkafeladatokat.

Műszakok

A Termelés modul használata során először műszakokat kell felvinnünk, megadva a helyét, idejét, létszámát, valamint műszakvezetőjét.

Munkafeladatok

A műszakokon belül elvégzendő munkafeladatokat rögzíthetünk, ahol választhatunk az előre megadott normák közül, megkönnyítve ezzel az adatok felvitelét.

A kiadási terv és a bevételi terv segítségével adhatjuk meg, hogy milyen termékek fognak részt venni az adott munkafeladatban, amit később a terv-tény kimutatásokhoz is fel lehet használni. Emellett a munkafeladat során tervezett állásidők oka és ideje is megadható.

A munkafeladat elindítását követően rögzíthetjük a ténylegesen kiadott és bevett termékeket, valamint a csomagolóanyagok felhasználásával kapcsolatos információkat.

 

Logisztika

Fagyos bevételezés

A munkafeladatok végén készletre vett termékek rögzítésére alternatív megoldásként Fagyos bevételezés is használható.

 

Minősítés

Fagyos minősítés

A bevett tételek minőségének ellenőrzésére a Fagyos minősítésnél előre megadott normák felhasználásával keríthetünk sort, megadva, hogy milyen termékek vizsgálata során, mekkora mennyiség volt hibás, és hogy konkrétan mi volt a hiba.

Logisztika

A belső mozgások nyomon követésére több lehetőséget is kínál a DataMagic.

Rakat átpakolás

Lehetőségünk van egyes cikkek rakatról rakatra történő mozgatására a Rakat átpakolás segítségével.

Rakat áttárolás

Ha egy egész rakatot szeretnénk áthelyezni, a Rakat áttárolás segítségével tehetjük ezt meg.

Belső komissió átadás

Két telephely közti rakatmozgatáshoz első körben a belső komissió átadást kell használnunk, ahol az úton lévő raktárba kerülnek a kiválasztott termékek.

Belső komissió átvétel

Mikor a belső komissió során átadott termékek megérkeznek a cél állomásra, a Belső komissió átvétellel lehet az új raktárba bevenni.

Rakatok kezelése/Rakatok/Raktártérkép

A rakatok kezelésére, helyének változtatására, kapcsolódó információk megjelenítésére többféle módot is választhatunk. Ha a rakatokról szeretnénk információt kapni, a rakatok kezelését érdemes választanunk. A rakatok adatainak módosítására a legcélszerűbb a Rakatok menüpontot használnunk. Ha pedig vizuálisan szeretnénk láttatni, illetve kezelni a raktárakban elhelyezett rakatokat, a Raktártérképet hívhatjuk segítségül.

 

Leltár/Leltártöbblet/Leltárhiány

A Leltár, Leltártöbblet és Leltárhiány menüpontok használatakor kiválaszthatjuk, hogy melyik raktár melyik rakatán van eltérés a korábban rögzített állapothoz képest.

 

Készlet

A Készlet modul segítségével az árukkal kapcsolatos információk megjelenítése és azok adatainak módosítása végezhető el, továbbá bizonyos anyagmozgások rögzítése is megoldható innen.

 

Kereskedelem

(Vevői) Szerződés

A késztermékeink értékesítésére létrejött szerződéseknél megadhatjuk, hogy mikor lesznek leszállítva a megállapodott termékek, valamint mixek kezelésére is lehetőség nyílik, tehát olyan tételt is létre lehet hozni, ami több különböző alapanyagot használ fel.

Lehívás (Bejövő rendelés)

A szerződéseket egy megadott személynek jóvá kell hagynia. Ha a jóváhagyás megtörtént, csak azt követően lehet a szerződés alapján lehívást rögzíteni.

 

Logisztika

Külső komissió

A rendelést követően előkészítik az elszállítandó termékeket.

Árukiadás

Ha megérkezik a fuvarozó, az Árukiadást használva adhatjuk meg, hogy milyen termékek kerülnek a kamionra.

Göngyöleg kiadás

A termékekkel együtt kiadott göngyölegeket is megadhatjuk a Göngyöleg kiadás menüpont segítségével.

Csomagolóanyag elszámolás

A csomagolóanyag elszámolással pedig a kapcsolódó csomagolóanyagokat tarthatjuk számon.

 

Fuvarlevél

Ha két vagy több telephelyről is kell árut szállítani, a telephelyek közti szállításra Fuvarlevél állítható ki.

Szállítólevél

A telephelyünkről a vevőhöz történő szállítás igazolására Szállítólevelet adhatunk ki. 

Visszáru

Ha a megvásárolt termékeket valamilyen okból visszaküldik, Visszáru bizonylatot hozhatunk létre.

Visszáru veszteség

Amennyiben a visszaküldött áru vagy az árunak egy része a továbbiakban már nem hasznosítható, Visszáru veszteség bizonylatot hozhatunk létre.